PRP KIT – ORTOPEDIE ȘI TRAUMATOLOGIE
DPG PRP este un kit proiectat pentru separarea cu ușurință și în mod eficient a plasmei cu o concentrație mai mare de trombocite, în cantitate optimă.
Kitul pentru Terapie Regenerativă DPG PRP permite prepararea la punctul de acordare a îngrijirilor medicale a Plasmei Îmbogățite cu Trombocite (PRP), prin centrifugarea unei porțiuni din sângele autolog.
Avantajele folosirii DPG PRP includ inducere diferențierii celulare, formarea de Matrice Celulară Adițională și recrutarea de alte celule la locul leziunii.
Cum se obtine PRP?
In 15 minute, printr-un procedeu simplu de recoltare-centrifugare a sangelui pacientului, se obtine plasma cu o cantitate de trombocite de pana la 9X mai mare fata de valoarea normala in sange.
Ce reprezinta terapia cu PRP?
Plasmafereza reprezintă un tratament non-chirurgical de vindecare, folosită în foarte multe domenii, inclusiv în ortopedie și în medicina sportivă. Practic PRP este injectată în regiunea afectată pentru a stimula și a spori procesul de vindecare. PRP este sângele propriu al pacientului modificat prin centrifugare cu scopul de a produce mega doze de „ingrediente” necesare procesului de vindecare care sunt stocate în trombocitele noastre. Infiltrația cu PRP (plasma îmbogățită cu trombocite) acționează conform sistemului natural de vindecare al organismului. Avantajul este dat de concentrația foarte mare de trombocite, care odată injectate eliberează factori de creștere, ce initiază și amplifică procesul de vindecare.
- Se foloseste in ortopedie din 1990.
- Rationamentul folosirii infiltratiilor cu PRP este de a initia si accelera procesul natural de vindecare si regenerare a tesuturilor prin eliberarea factorilor de crestere derivati din trombocite, direct, la nivelul tesutului afectat.
- Interesul la nivel mondial in aceasta tehnologie biologica, a crescut recent brusc. Stiinta de baza si datele preclinice, sustin utilizarea PRP pentru o varietate de leziuni si tulburari legate de sporturi.
- Ingineria biologica este un domeniu cu o evolutie rapida in medicina sportiva si chirurgie ortopedica. Instrumentul biologic ideal ar fi eficient, simplu de utilizat, ieftin, sigur si disponibil imediat la punctul de ingrijire. (PRP) indeplineste multe dintre aceste criterii.
Ce afectiuni pot fi tratate cu PRP?
Conform studiilor actuale, leziunile părților moi și leziunile de cartilaj sunt receptive la tratamentul cu PRP.
Aceste afecțiuni sunt: tendinitele (epicondilită, tendinita plantară, achileana, rotuliana, etc), tendinoza, rupturile de tendon, leziuni degenerative tendinoase, rupturi musculare, leziuni de cartilaj (artroză).
PRP are indicație postoperator în: sutura de menisc, ligamentoplastie, suturi/reinserții tendinoase (coafa mușchilor rotatori, Bankard, tendon achilean, tendon rotulian, cvadrigeminal, etc).
Este indicată în toate stadiile de artroză, în special după artroscopia necesară tratării leziunilor degenerative de menisc, sinovitei cronice și leziunilor instabile de cartilaj articular.
Cum vindeca terapia cu PRP?
Factorii de creştere sunt eliberati din cantitati mari de trombocite activate la locul leziunii. Acest lucru duce la o reactie inflamatorie induse, care initiaza o cascada puternica de reactii necesare procesului de vindecare.
Factorii de crestere stimuleaza fluxul de sange, promoveaza formarea matricei, care este „baza” tuturor tesuturilor moi, restaurand tendoanele şi ligamentele, care au fost anterior compromise, şi „inaspreste” cartilajul pentru a deveni mai ferm şi elastic.


Studiu 42 de reconstructii LIA:
38 de barbati/4 femei
- 64% au efectuat 3 infiltratii in saptamanile 3,4,5 dupa operatie
- 28,7% au efectuat 1 infiltratie in saptamana 3-4
7,3% au efectuat 2 infiltratii in saptamanile 3 si 4 dupa operatie
Am folosit L-PRP la toti pacientii
Rezultate:
- testele de stabilitate efectuate la 3,6,12 saptamani au aratat o crestere a stabilitatii genunchiului – am remarcat o imbunatatire a modului in care se recupereaza pacientii prin scaderea durerii si cresterea mobilitatii genunchiului
- 7 pacienti au necesitat reevaluare RMN postoperator => aspect radiologic mai bun al grefei
Este terapia cu PRP dureroasa?
Pacientii de obicei tolereaza procedura bine desi dupa injectare este de asteptat sa apara durere avand in vedere raspunsul inflamator indus de PRP.
De cate injectari este nevoie?
In general este nevoie de 1-3 proceduri in functie de tipul de afectiune, de gradul de afectare al structurilor si timpul scurs de la aparitia leziunii. In cazul in care sunt necesare mai multe injectari, timpul necesar intre proceduri este de 1-2 saptamani.
Tendinite moderate (durere moderata, semne inflamatorii minime, durata maxim 1-2 luni): 1 injectare.
Tendinite puternice (durere puternica, semne inflamatorii prezente, durara peste 2 luni): 3-5 injectari
Postoperator (ligamentoplastie, sutura menisc, reinsertie coafa rotatorie, instabilitati umar, cot, genunchi, glezna, suturi/ reinsertii tendinoase): 1-2 injectare la 14 de zile postoperator.
Artroza, indiferent de stadiu: 3 injectari. Eficacitatea terapiei scade odata cu avansarea gradului de artroza.
Este terapia cu PRP dureroasa?
Pacientii de obicei tolereaza procedura bine desi dupa injectare este de asteptat sa apara durere avand in vedere raspunsul inflamator indus de PRP.

De cate injectari este nevoie?
In general este nevoie de 1-3 proceduri in functie de tipul de afectiune, de gradul de afectare al structurilor si timpul scurs de la aparitia leziunii. In cazul in care sunt necesare mai multe injectari, timpul necesar intre proceduri este de 1-2 saptamani.
- Tendinite moderate (durere moderata, semne inflamatorii minime, durata maxim 1-2 luni): 1 injectare.
- Tendinite puternice (durere puternica, semne inflamatorii prezente, durara peste 2 luni): 3-5 injectari
- Postoperator (ligamentoplastie, sutura menisc, reinsertie coafa rotatorie, instabilitati umar, cot, genunchi, glezna, suturi/ reinsertii tendinoase): 1-2 injectare la 14 de zile postoperator.
- Artroza, indiferent de stadiu: 3 injectari. Eficacitatea terapiei scade odata cu avansarea gradului de artroza.
La ce ne asteptam dupa terapia cu PRP?
Pentru primele 48 de ore, umflarea şi disconfort sunt tipice în zona injectat. Prin urmare, toti pacientii primesc un tratament pentru a controla durerea dupa PRP si o punga cu gheata este necesara dupa injectare in primele 3-4 zile (3-4 aplicatii a cate 30-45 de minute pe zi). Din ziua a V-a, aceste simptome vor disparea. In acest moment, terapie fizica este initiata pentru a optimiza efectul injectarii cu PRP. La o luna de la tratament, leziunile partilor moi trebuie reevaluate ecografic pentru a cunatifica rata de vindecare. Leziunile de cartilaj tratate prin 3 injectari cu PRP sunt reevaluate prin RMN la 1 an de la tratament.
Procesul de vindecare se realizeaza in trei etape:
Etapa inflamatorie – apare imediat dupa infiltratie si pana la 72 ore dupa. In aceasta perioada pacientul poate suferi o amplificare a durerii, datorita inflamatiei ce se produce la nivel local;
Proliferarea celulara – aceasta a doua etapa din procesul de vindecare este foarte importanta datorita numarului foarte mare de celule noi ce se formeaza in perimetrul tesutului lezat, datorita numarului mare de factori de crestere eliberati;
Remodelarea tesutului – Aceasta ultima etapa de vindecare, este reprezentata de diferentierea celulelor nou-formate, celule ce iau locul celulelor distruse in urma leziunii, formand astfel tesutul nobil.
Terapia cu PRP are efecte secundare?
Cu exceptia durerii moderate si semnelor inflamatorii care apar in primele zile dupa injectare, studiile au demonstrat ca nu exista alte efecte secundare.
Exista criterii de excludere ale tratamentului cu PRP?
- Anemia severa
- Tulburari de coagulare
- Trombocitopenia